dimarts, 29 d’abril del 2008

Reportatge "ESTIMULAR EL CERVELL" al programa REDES -TV2

El Diumenge 21 d’abril del 2008, el programa científic REDES , va emetre per TVE2 un reportatge en què el presentador, Eduard Punset, entrevista sota el títol, Estimular el cervell, el Dr. Álvaro Pascual-Leone, assessor científic de l’Institut Guttmann i professor de neurologia i neurociència a la Universitat "Harvard Medical School", EEUU.

En aquesta sessió es parla sobre l’òrgan que més incideix en la nostra forma de ser: el cervell. Eduard Punset descobreix, juntament amb Álvaro Pascual-Leone, el funcionament de la “estimulació magnètica transcraneal”, un mètode per modificar l’actividad de les vies neurals sense l’administració de fàrmacs ni la utilització de cirurgia.

Ara sabem que els circuits electroquímics que configuren la nostra ment no són immutables, l’entorn modifica contínuament l’entramat de neurones. Els reptes de la neurociència apunten a aprofitar aquesta plasticitat i a trobar els estímuls adequats per tractar o fins i tot perfeccionar el funcionament del cervell humà.



Redes 1: Manipular el cerebro from Smartplanet on Vimeo.

dimecres, 23 d’abril del 2008

Les XX Jornades Tècniques, el referent internacional en rehabilitació i regeneració de la lesió medul.lar

Els propers 5 i 6 de juny se celebraran les XX Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann. Enguany tindran lloc dins del marc d’AVANTE, el primer saló per a l’autonomia personal i qualitat de vida de Fira Barcelona i s’organitzen conjuntament amb l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Al Recinte Gran Via de Fira Barcelona, aquest any es reuniran reconeguts professionals de l’àmbit internacional especialitzats en lesió medul·lar que presentaran els últims avenços en matèria d’investigació relacionats directament amb la rehabilitació d’aquest tipus de lesió i sobre les perspectives de regeneració.

Sota el lema Spinal Cord Injury: Regeneration and Rehabilitation, l’objectiu d’aquest simposi és unir en un únic debat els coneixements més actuals al voltant de la lesió medul·lar i les estratègies més innovadores per a la seva eficaç rehabilitació i futura reparació.

A més d’aquest simposi, el dijous 5 de juny se celebrarà un seminari sobre Estimulació Cerebral no Invasiva en Neurorehabilitació a partir dels treballs desenvolupats al nostre hospital dins de la Càtedra BBVA d’investigació traslacional per a l’optimització de la plasticitat en la neurorehabilitació, que dirigeixen el professor Àlvaro Pascual-Leone amb el doctor Josep M. Tormos. El seminari comptarà amb la participació del professor de Psiquiatria i Ciències Bioambientals de la Universitat de Califòrnia, Joaquim Fuster, que també és col·laborador del Semel Institute for Neurosciencie and Human Behavior de la mateixa universitat.

L'Institut Guttmann es connecta a l'anella científica

L'Anella Científica és la xarxa de comunicacions d'alta velocitat creada l'any 1993 per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Està gestionada pel CESCA, que connecta universitats i centres d'investigació a Catalunya. L'Anella Científica ofereix una gran capacitat de transmissió de dades entre totes les institucions connectades, de manera que es facilita l'intercanvi d'informació, l'accés als recursos, l'enllaç amb RedIRIS i totes les xarxes de recerca amb les quals tingui intercanvi de tràfic, així com l'ús i el desenvolupament d'aplicacions de banda ampla. L'Anella connecta avui dia més d'una cinquantena d'institucions de recerca de Catalunya.

Caja Navarra col.labora amb l'Institut Guttmann

L’Institut Guttmann és, des de l’any 2007, una de les institucions sense ànim de lucre invitades a presentar els seus projectes en la iniciativa “Tú eliges; tú decides” de l’Obra Social de Caja Navarra. D'aquesta manera, els clients de l’entitat financera poden escollir els projectes als quals volen donar el seu suport econòmic.

Entre les prop de 2.500 opcions disponibles hi ha alguns projectes d’investigació de l’Institut Guttmann, així com el projecte Guttmann Meridiana. Si sou clients de Caja Navarra i voleu col·laborar-hi, podeu trobar més informació a http://www.can.es/.

Aquesta nova fórmula de col·laboració de Caja Navarra s’inscriu dins del criteri denominat “Banca Cívica”, mitjançant el qual els clients tenen dret a saber i decidir en quins projectes s’inverteixen els beneficis dels estalvis que tenen dipositats en aquesta entitat.

Aquesta iniciativa innovadora ha despertat l’interès de nombroses institucions financeres d’arreu del món i ha estat presentada a la trobada anual internacional de fundacions, celebrada a Londres a finals del 2007, com a exemple d’un gran èxit en “mobilització i participació social” per a les organitzacions que busquen noves fórmules de col·laboració entre donants i projectes.

Conveni de col.laboració entre el Govern d'Andorra i l'Institut Guttmann


El passat 15 de gener, la ministra de Salut del Govern d’Andorra, Montserrat Gil, i el doctor Ramírez, van signar a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (Andorra) un conveni de col·laboració pel qual es formalitzen les fructíferes relacions ja existents entre el nostre hospital i els professionals del Principat. Amb aquest acord es pretén donar un millor tractament als andorrans que pateixin lesions de tipus neuromedul·lar o danys cerebrals severs.

En l’acte, el Dr. Ramírez va assenyalar que era un privilegi estar a Andorra i que les autoritats sanitàries havien estat molt valentes en delegar part dels seus serveis a una altra institució malgrat tenir bons professionals i un bon hospital. Va destacar que l’Institut Guttmann pot aportar la seva experiència ja que al nostre centre atenem més de 200 casos cada any de lesió medul·lar i 400 de dany cerebral adquirit, mentre que a Andorra es donen tan sols uns 15 casos anuals.

L’acord preveu un nombre de places concertades a l’Institut Guttmann on es derivaran els pacients per iniciar els tractaments i, posteriorment, quan aquests retornin al Principat, seran atesos per un grup de professionals formats pel Guttmann que acompanyaran els afectats i les seves famílies en l’adaptació a les noves circumstàncies.

L’acte va concloure amb una conferència en què els doctors Joan Vidal i Josep Maria Tormos van presentar les activitats que es desenvolupen a l’Institut Guttmann en matèria de neurorehabilitació.

Convenis de col.laboració

El passat 28 de febrer, l’Institut Guttmann va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Manpower amb l’objectiu de desenvolupar un programa integral de formació i inserció laboral i professional per a les persones amb discapacitat. El programa donarà continuïtat a les tasques que ja es realitzen a l’aula d’informàtica i d’iniciació prelaboral a través de cursos de formació ocupacional i d’orientació laboral. La Fundació Manpower es farà càrrec també de la intermediació amb el mercat laboral.

L’altre dels convenis tancats durant el passat trimestre ha estat amb la Fundació Institut Català de l’Envelliment, pel qual s’estableix un marc de col·laboració en aquelles matèries científiques i tècniques d’interès per a ambdues parts. L’objectiu és realitzar projectes comuns que generin nous coneixements a fi d’aplicar-los a programes que millorin la qualitat de vida de les persones grans, amb dependència i amb discapacitat.

L’Institut Guttmann guanya el premi Reina Sofía 2007

El 12 de desembre del 2007, el jurat dels Premios Reina Sofía 2007 de Rehabilitación y de Integración, que convoca el Real Patronato sobre Discapacidad, va emetre el seu veredicte a favor de concedir el premi a la candidatura presentada per l’Institut Guttmann. En la resolució publicada en el BOE 311, de 28 de desembre de 2007, el Real Patronato va atorgar el premi a la candidatura espanyola a l’Institut Guttmann, en virtut de l’equilibri i l’excel·lència en tots els aspectes pertinents al camp de la rehabilitació i la integració de les persones amb discapacitat, que la nostra institució ha desenvolupat, de manera continuada, des de fa 42 anys.

L’acte de lliurament dels premis, en què la Fundació ONCE col·labora amb la dotació econòmica del premi a la candidatura espanyola, va tenir lloc el 13 de febrer, al migdia, a la seu del Ministeri de Treball, a Madrid. Van presidir l’acte la secretària d’estat de Serveis Socials, Amparo Valcarce, el secretari d’estat de Justícia, Julio Pérez i la directora tècnica del Real Patronato sobre Discapacidad, Mercedes Sánchez.

El president del Patronat de l’Institut Guttmann, Juan Echevarría, va rebre el diploma acreditatiu del guardó i, en nom dels membres del Patronat i de tots els professionals de l’Institut Guttmann, va adreçar unes paraules de gratitud al jurat i als representants de les institucions presents a l’acte, posant èmfasi en que aquest premi significa un reconeixement molt important a la labor realitzada en el passat i en el present però, sobretot, esdevé una oportunitat per al futur de la nostra institució.