divendres, 28 de novembre del 2008

Semàfor verd a l'Institut Guttmann

El 28 de novembre de 2008, el diari La Vanguardia va identificar amb un semàfor verd la Plataforma de Telerehabilitació Cognitiva que desenvolupa l’Institut Guttmann per al tractament del dany cerebral.

Aquest reconeixement no només confirma el compromís de la nostra institució amb la recerca constant de noves eines terapèutiques que afavoreixin la rehabilitació de les persones amb discapacitat, sinó que a més ens encoratja a continuar treballant en l'establiment de sòlides aliances que ens permetin el desenvolupament de les tecnologies més innovadores que situen l’Institut Guttmann com a centre de coneixement i d’excel·lència professional de referència a tot el món.

dimecres, 26 de novembre del 2008

Visitem el Burke Rehabilitation Hospital de Nova York, EUA.

El Dr. Josep M. Ramírez, director gerent de l’Institut Guttmann, i el Dr. Josep M. Tormos, coordinador d’investigació, van estar convidats a visitar el Burke Rehabilitation Hospital de Nova York - http://www.burke.org/ - de la Universitat de Cornell, un centre de gran prestigi a nivell mundial.

Fruit d’aquesta visita ha estat el compromís de treballar de manera conjunta per afavorir la transferència de coneixements des de la farmacologia experimental, l’estimulació no invasiva i la robòtica aplicades al tractament de la lesió medul·lar i el dany cerebral adquirit.

També han coincidit en la necessitat i han manifestat el compromís de treballar tots plegats per desenvolupar programes de formació conjunta per llurs professionals en aquells àmbits de coneixement en què ambdues institucions es complementen.

El Dr. Josep M. Ramírez, director gerent de l'Institut Guttmann i el Dr. Josep M. Tormos amb els membres de l'Equip Directiu del Burke Rehabilitation Hospital.

dimecres, 19 de novembre del 2008

Mostra fotogràfica DES DE L'INTERIOR

Fins el proper 12 de gener es pot visitar a la Sala d’Animació del nostre hospital la mostra fotogràfica titulada Des de l’interior. Aquesta mostra de 25 fotografies és un resum íntim de l’interior de l’Institut Guttmann vist des de la càmera de Domingo Ruiz, fotògraf professional i familiar d’un pacient del nostre centre.

Des de l’interior ens descriu, mitjançant la fotografia, les sensacions i els racons que s’amaguen a l’Institut Guttmann i ens ofereix una visió molt propera similar a la que qualsevol persona podria tenir passejant pels passadissos de l’hospital.

- Els familiars, companys, amics i totes les persones que convivim amb el pacient estem ajudant també, sovint sense saber-ho, a que aquest pas tan important en la vida d’algunes persones sigui més lleuger de portar, - ens diu l’autor.

- Un s’adona de la força que surt de l’interior de l’esser humà, de la seva voluntat, capacitat i ganes de viure. Sents la lluita per no ser diferent, de ser autònom, de poder tenir una vida normal, en definitiva de no dependre de ningú.-

Amb aquestes paraules Domingo Ruiz presenta aquesta exposició que té com a objectiu donar a conèixer l’Institut Guttmann d’una forma allunyada de l’estereotip mèdic i oferir un coneixement més proper de la quotidianitat habitual que s’amaga darrera les seves instal·lacions.

dimarts, 4 de novembre del 2008

L'Institut Guttmann organitza els IV JOCS ESPORTIUS per a persones amb discapacitat

El dijous 30 d’Octubre de 2008 es van celebrar els IV Jocs Esportius Guttmann amb el lema “Per un esport sostenible i amb igualtat de possibilitats”. Enguany els Jocs Esportius Guttmann van tenir com a eix principal l'activitat físico-esportiva inclusiva on tothom, independentment de les seves capacitats, va poder participar de manera activa i efectiva en les diferents modalitats.

"Els professionals de l’Institut Guttmann estem obligats a evolucionar i innovar per arribar a una educació física de qualitat que s’adapta a la funcionalitat de tots i totes. És per això que no podem caure en l’error de realitzar, dins el programa de rehabilitació, unes jornades esportives on no hi tingui cabuda tothom", exposa Josep Medina, cap de rehabilitació de l'Institut Guttmann.

Les activitats en el medi natural (esquí, vela, submarinisme, handbike...) són cada vegada més freqüents en el temps d’oci de totes les persones, i donat que a l’Institut Guttmann som especialment sensibles amb la sostenibilitat del medi ambient, durant els Jocs Esportius fomentem la cura i el respecte per l’entorn promovent el reciclatge i l’estalvi d’aigua i energia.

Com en les jornades anteriors els grans protagonistes són els pacients i els familiars de l'Institut Guttmann, però a les jornades d’enguany també hi van assistir professionals del món de l’educació física i l’esport amb l'objectiu de rebre la formació adient que els permeti incloure a les persones amb discapacitat en qualsevol instal·lació i/o activitat.

Als Jocs Esportius Guttmann s’inclou la pràctica de nou modalitats esportives: jocs de raquetes cooperatives, boccia, aeròbic, jocs de repte, handbol per a tothom, korfbal per a tothom, handbike, tir amb arc i handix. Aquesta vegada s’hi va programar també una cursa d'orientació per les instal·lacions de l’hospital amb l’objectiu de facilitar el coneixement dels seus espais.