divendres, 27 de novembre del 2009

L’ Institut Guttmann participa a la III Jornada de les Víctimes

Divendres 13 de novembre es va celebrar la III Jornada de les Víctimes al Macba. L’acte que portava com a títol ‘Quan la vida dóna un tomb’, va estar organitzat pel Servei Català de Trànsit (SCT), i va comptar amb la participació del Departament de Salut, la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut Guttmann.

Durant la sessió es van presentar les conclusions d’un estudi sobre la situació de les víctimes de trànsit que agrupa tres recerques que pretenen fer una valoració del nombre i les característiques del col·lectiu afectat i de l’assistència sanitària rebuda, així com una estimació dels costos socials i una anàlisi del procés de rehabilitació integral, adreçat a potenciar al màxim les capacitats residuals de les víctimes i a aconseguir la major qualitat de vida possible.

La jornada també pretenia donar a conèixer mitjançant un vídeo documental les vivències de cinc persones lesionades en accident de trànsit i del seu entorn familiar. El testimonial denuncia que afectats com Toni Canosa, Mireia Sánchez, Josep Roca, Alba López i Xavi Romero no són només una estadística, sinó el dur reflex de les conseqüències d’un accident de trànsit que, quan es pateix, s’arrossega tota la vida, i també l’exemple de l’esforç personal per sobreposar-s’hi.



A les conclusions es va posar de manifest el fet que de cara a l’any 2010, els esforços de tots els agents implicats en la lluita per reduir la sinistralitat s’han de centrar en aconseguir un decrement de la lesivitat i reduir de manera substancial les víctimes greus d’accident de trànsit; alhora que assegurar-los la millor rehabilitació possible, com a garantia per a la millor oportunitat de futur tant per a ells com per a les seves famílies.