dijous, 24 de juliol del 2008

PREVIRNEC, la primera plataforma virtual per a la Rehabilitació Cognitiva

L’Institut Guttmann, dins el programa de recerca clínica que desenvolupa des de fa 5 anys com a Institut Universitari adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona, i amb la col·laboració del departament d’Universitats Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, ha creat la Plataforma per a la rehabilitació cognitiva, PREVIRNEC, per a la rehabilitació de les seqüeles cognitives associades al dany cerebral.

La plataforma PREVIRNEC ofereix al terapeuta la possibilitat d’elaborar plans terapèutics personalitzats i, de forma automàtica, instaurar programes de rehabilitació intensiva durant el període de temps necessari, monitoritzar els resultats i adequar el nivell de dificultat de cada tasca en funció del rendiment.

La plataforma PREVIRNEC és la primera d’aquestes característiques a nivell mundial. Es tracta d’una solució altament innovadora i un important avenç en les teràpies neuropsicològiques. Per al terapeuta, generalment un neuropsicòleg, suposa una guia de pràctica clínica que l’ajudarà al disseny clínic, l’execució i l’avaluació del tractament. Les avantatges que suposa per als pacients se centren en la possibilitat de realitzar un tractament sense haver de desplaçar-se lluny del seu domicili i amb la garantia que totes les tasques que realitzarà seran sempre en rang terapèutic.

El dany cerebral adquirit per traumatisme craneoencefàlic és una patologia amb una alta incidència en la població. S’estima uns 200 nous casos per cada 100.000 habitants/any i una incidència de la discapacitat de caire severa i moderada del 6x100.000 habitants/any. Els avenços mèdics de les darreres dècades han possibilitat una major supervivència del pacient acompanyada d’un increment del nombre de seqüeles, manifestades a diversos nivells.

Les alteracions cognitives i del comportament són les que originen un major trastorn donat que afecten considerablement la qualitat de vida de l’individu i de la seva família. El cost, incloent costos mèdics, pèrdues salarials i baixes en la productivitat de les discapacitats derivades d’aquestes seqüeles és molt elevat.


De totes les estratègies terapèutiques per reduir l’impacte de l'afectació cognitiva, la rehabilitació cognitiva intensiva i continuada sembla el procediment més eficaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per fer un comentari al Blog del Amics de l'Institut Guttmann

El seu comentari serà publicat properament.